Призначення зерна: Посівний матеріал
Кількість: 200 тонн
РАРИТЕТ
Сорт зернового тритикале озимого хлібопекарського призначення.
Рік внесення до Реєстру сортів рослин України - 2008.
(//www.ukrboard.com.ua)
Сортовирізняльні ознаки: різновидність лютесценс. Колос безостий, білий, веретеноподібний, довгий (9–12 см), щільний, з остюкоподібними зазубленими відростками довжиною 0,5–3,5 см. Опушення під колосом від слабкого до сильного. Колоскова луска довга, ланцетна, середньої ширини, плече вузьке, скошене. Кіль добре визначений, зубець гострий, короткий. Зерно червоне, овально-видовжене, гладеньке, маса 1000 зерен 40–52 г.
Біологічні особливості: середньостиглий, тривалість вегетаційного періоду 275 – 285 діб, висота рослин 110 – 130 см, стебло міцне, стійке до вилягання. Зимостійкість вища середньої (7,5 бала). Високостійкий до посухи і хвороб.
Господарські ознаки: потенційна урожайність зерна вища 9,0 т/га. У дослідах конкурсного сортовипробування (2000 – 2012 рр.) середня врожайність сорту Раритет становила 6,20 т/га, що на 0,52 т/га перевищує рівень стандарту Амфідиплоїд 256.
Борошномельні, хлібопекарські і змішувальні властивості відмінні. Борошно жовтого кольору, семоліноподібне, з високим виходом (78 – 85 %). У середньому за дев’ять років вміст білку в зерні склав 11,8 %, клейковини в борошні 18,8 %, показник ВДК 49,2 о. п.,
сила борошна 193 о. а., пружність тіста 71,4 мм, розтяжність 74,4 мм, об’єм хліба при його виготовленні без поліпшувачів 530 мл, загальна хлібопекарська оцінка 9,0 балів. За часом утворення, стійкістю до замішування, стабільністю та ін. сорт Раритет у два – три рази перевищує зернокормовий стандарт Амфідиплоїд 256. Показники розрідження тіста, загальної валориметричної оцінки, об’ємного виходу хліба зі 100 г. борошна та загальної хлібопекарської оцінки сорту відповідають вимогам до цінних і сильних пшениць. Раритет має високу змішувальну здатність, ефективно поліпшує пшеницю IV – VI класів.
Агротехнічні вимоги: рекомендується для посіву на зайнятих парах, багаторічних травах, кукурудзі на
силос. Оптимальні строки сівби 1 – 15 вересня. Норми висіву 3 – 5 млн. схожих насінин на 1 г в залежності від строків посіву і попередників. Призначений для вирощування екологічно чистого зерна для виробництва дієтичного хліба високої якості.